De goudprijs fungeert dit jaar weer als paniekindicator op de beurs. De onderliggende vraag naar het edelmetaal is echter zwak.

Uit een donderdag gepubliceerd rapport van de World Gold Council, een organisatie die wordt gesteund door de goudindustrie om het eigendom van het edelmetaal te promoten, blijkt  dat de vraag naar goud in 2015 voor het vierde jaar op rij is afgenomen.

De dalende vraag naar goud heeft vooral te maken met een afnemende vraag naar sieraden vanwege de zwakkere  economische groei.

De vraag naar goud is afgenomen sinds het edelmetaal in 2011 een recordniveau bereikte. Een troy ounce goud, omgerekend ongeveer 31,1 gram, was in augustus 2011 bijna 1.900 dollar waard. De goudprijs is sindsdien  met meer dan 35 procent gedaald.

Daling goudvraag

Afgelopen jaar daalde de wereldwijde vraag naar goud licht tot 4.212 ton, zo blijkt uit het rapport van de World Gold Council. De consumentenvraag naar goud nam in 2015 af met 2 procent tot 3.427 ton.

In China, de grootste goudconsument ter wereld, nam de vraag naar goudsieraden vorig jaar met 3 procent af. De fysieke goudvraag in China nam echter met 2 procent toe tot 985 ton.

Ronald Wang, managing director van de World Gold Council in China, stelt dat Chinese consumenten vooral geïnteresseerd waren in goudstaven en goudmunten.

Wang voorziet dat de Chinese vraag ook in 2016 'gezond' zal blijven aangezien de waardedaling van de Chinese yuan waarschijnlijk zal leiden tot een toename van goudaankopen ter bescherming van het vermogen.

Centrale banken kopen

Tegenover de dalende consumentenvraag stond in 2015 enige steun van centrale banken. De centrale bankiers kochten afgelopen jaar 588 ton goud, iets meer dan de 584 ton in 2014.

De Russische centrale bank was net als in 2014 de grootste koper en sloeg zo'n 200 ton goud in. De vraag van Russische consumenten kelderde daarentegen tot het laagste niveau in 14 jaar door de daling van de Russische roebel en de olieprijs

De prijsdaling in het afgelopen jaar heeft ervoor gezorgd dat investeerders in 2015 in totaal 133,4 ton goud onttrokken aan beleggingsfondsen die gedekt zijn door goud (ETF's). Dat was wel minder dan de uitstroom van 185,1 ton goud in 2014.

Beursmalaise 2016:  stijging goudprijs

Sinds het begin van het jaar zit de goudprijs echter weer in de lift. Aandelen kelderen hard en  beleggers vluchten naar zogenoemde 'veilige havens'.

De prijs van het edelmetaal tikte donderdagochtend het niveau van 1.217 dollar per troy ounce aan. Dat is een stijging van 14 procent sinds de start van 2016.

(klik voor uitvergroting)

goud

Volgens ETF Securities, een Londense aanbieder van ETF's die door goud worden gedekt, stelde dat de instroom in de afgelopen week met 108,5 miljard dollar op het hoogste niveau ligt sinds augustus vorig jaar.

De World Gold Council spreekt zelf van een groeiende overtuiging onder westerse institutionele investeerders dat goud 'enige verlichting' kan brengen in een omgeving die wordt gekenmerkt door bewegelijke aandelenmarkten, geopolitieke onrust en een zwakkere Amerikaanse economische groei.

Een probleem is wel dat er geen tekenen zijn van inflatie. Een stijging van het gemiddelde prijspeil is doorgaans positief voor de goudprijs.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl